TÜRKÇENET
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giriş yap

Şifremi unuttum

DUYURULAR
 
TÜRKÇENET
**********
**********
**********
FORUMUMUZA TÜRKÇE DERSİ İLE YAKINDAN İLGİLİ MODERATÖRLER ALINACAKTIR. İLGİLENENLER FORUM YÖNETİCİSİNE BAŞVURABİLİR.
 
En son konular
» Lys Geometri Matematik Deneme Sınavı
Çocuğu, Kitaba ve Okumaya Nasıl Yönlendirebiliriz? EmptyCuma Mayıs 10, 2013 8:30 pm tarafından ALAMUT

» 6.Sınıf Yeni Sisteme Uygun Yaprak testler (dört renk yayınları)
Çocuğu, Kitaba ve Okumaya Nasıl Yönlendirebiliriz? EmptyPtsi Kas. 22, 2010 9:33 pm tarafından veysii

» Final Yayınları Yaprak Testler 6.Sınıf
Çocuğu, Kitaba ve Okumaya Nasıl Yönlendirebiliriz? EmptyPaz Kas. 21, 2010 10:26 pm tarafından ALAMUT

» Yapı Bakımından Sözcükler
Çocuğu, Kitaba ve Okumaya Nasıl Yönlendirebiliriz? EmptyÇarş. Kas. 10, 2010 7:17 pm tarafından egitimci

» Cümlenin Öğeleri
Çocuğu, Kitaba ve Okumaya Nasıl Yönlendirebiliriz? EmptyÇarş. Kas. 10, 2010 7:15 pm tarafından egitimci

Kimler hatta?
Toplam 5 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 5 Misafir

Yok

[ Bütün listeye bak ]


Sitede bugüne kadar en çok 148 kişi Çarş. Ekim 02, 2024 9:33 pm tarihinde online oldu.
Google Reklamları

Çocuğu, Kitaba ve Okumaya Nasıl Yönlendirebiliriz?

Aşağa gitmek

Çocuğu, Kitaba ve Okumaya Nasıl Yönlendirebiliriz? Empty Çocuğu, Kitaba ve Okumaya Nasıl Yönlendirebiliriz?

Mesaj  Su Cuma Haz. 12, 2009 11:18 am

Çocuğu, kitaba ve okumaya nasıl yönlendirebiliriz?

Okumayı sevdirmenin sihirli bir yolu yoktur. Bununla birlikte okumayı sevdirmek için değişik yollar denenebilir. Okul öncesi dönemde uygulanabilecek olan bazı metotlara yukarıda temas edilmişti. İlâve olarak, değişik yaştaki çocuklara uygulanacak pek çok yol bulunabilir.
Her şeyden önce aile büyükleri evde devamlı olarak kitap okuyor ve kitaptaki konuları veya kahramanları ailedeki diğer kişilerle paylaşıyorsa, bu ortamda yetişen çocuk, kitap okumaya ilgi duyar. Okuma, önce ailede başlar. Okuma bilmeyen çocuk bile kitabı eller, sayfaları açar, resimlere bakar, onlarla ilgili sorular sorar, âdeta yeme-içme gibi kitapla iç içe büyür. Kısaca okuma bizim hayat tarzımız ise, çocuk da okur.

Kitap bir bilgi aktarma aracı olarak gösterilmemelidir. Kitabın eğlenceli ve sıcak yüzü ön plâna çıkarılmalıdır. Çocuk kitapla bir dost, bir arkadaş niyetiyle tanışmalıdır. Çocuğun ilgisini çekecek kitaplar, genellikle resimli hikâyeler, romanlar, bilmece, bulmaca ve fıkra kitaplarıdır. Bu kitaplarla karşılaşan çocuk, onları oyuncak veya eğlence aracı olarak görür. Bu yakınlık çocuğu okumaya hazırlar.

Çocuklarla birlikte kitap okunmalıdır. Çocuğun okuyacağı kitabı birlikte okumak onun hoşuna gider. Kitap okurken ses tonu kahramanlara göre ayarlanmalı ve okumaya canlılık kazandırılmalıdır. Hep anne veya baba okursa, bu çocuğu sıkar. Bazen o okumalı anne-baba dinlemelidir. Bazı aileler uyku öncesi hikâye okumayı düzenli bir alışkanlık haline getirmişlerdir. Bu alışkanlık çoğu ailenin uygulayabileceği pratik bir metottur.
Çocuk, kitap fuarları ve kitap satış merkezlerine de götürülmeli, burada kitapları inceleyebilmesi için yeterli zaman ayrılmalıdır. Tamamını olmasa bile, çocuk, ilgi duyduğu kitapları kendisi seçmeli ve kendisi almalıdır. Ancak alınan kitaplar, çocuğun yaşına uygun olmalıdır. Kitap üzerinde yaş grubunun yazılması okuyucuya kitap seçiminde büyük kolaylık sağlar. Kitabın iyi bir dil, güzel resimler ve iyi bir baskıyla hazırlanmış olması gerekir.
Kitap okumayı sevdirme bakımından okul da önemli bir faktördür. Bu gâye ile günlük programa okuma saatleri konulabilir. Kitap okuma yarışmaları düzenlenerek, çok okuyanlara mükâfat verilebilir. Öğretmen çocuğun okuduğu kitap hakkında onunla konuşmalı ve okuduklarını paylaşmalıdır. Kantinlerde kitap satılması da teşvik edilmelidir. Okullarda kütüphane olmalı fakat kitaplar dolaplarda kilitli olarak tutulmamalı, çocuk kitapla daima haşir neşir olabilmelidir.

Netice olarak, uygun yollarla yaklaşılırsa her çocuk kitap okumayı sever. Ancak baskıyla çocuğa kitap okutulamaz. Okumayı sevdiremiyorsak, hiç olmazsa okumadan nefret ettirmeyelim. Çünkü okumadan nefret eden kişi, en uygun vasatta bile kitaba kolayca ısınamaz.


alıntı


Prof.Dr. Harun AVCI
Su
Su
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi

Mesaj Sayısı : 96
Kayıt tarihi : 24/05/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz